Σε μία παραδοχή που έχει κάνει τον γύρο των media προχώρησε η διευθύντρια του National Geographic, ομολογώντας ότι το μέσο στο οποίο εργάζεται κατά το παρελθόν είχαν φιλοξενηθεί ουκ ολίγα, σχεδόν ρατσιστικά εξώφυλλα. Ο λόγος για εξώφυλλα που αντιμετώπιζαν υποτιμητικά Αμερικανούς που δεν ήταν λευκοί και τους παρουσίαζαν ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, ή «ιθαγενείς».
Η παραδοχή έρχεται σε μία στιγμή που το επικείμενο τεύχος Απριλίου του περιοδικού είναι αφιερωμένο στον ρατσισμό – ο λόγος για το εξώφυλλο με τη σπάνια περίπτωση διδύμων διαφορετικού χρώματος- και που χρονικά συμπίπτει με τη συμπλήρωση των 50 χρόνων από τη δολοφονία του ηγέτη του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα των μαύρων, Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.
Δείτε: National Geographic: Οι ρατσιστές να το ξανασκεφτούν
«Ας έρθουμε αντιμέτωποι με τη θλιβερή χρήση του ρατσισμού ως πολιτικής μεθόδου και ας αποδείξουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε κάτι καλύτερο», έγραψε η Γκόλντμπεργκ σε άρθρο της με τίτλο: «Για δεκαετίες το εξώφυλλό μας ήταν ρατσιστικό». Η ίδια δεν παρέλειψε να αναφέρει το πόσο σοκαρισμένη ένιωσε ανατρέχοντας στο αρχειακό υλικό του περιοδικού στο οποίο εργάζεται και στο οποίο εντόπισε ακόμη και φωτογραφία του 1916.
Our April issue is devoted to exploring race—how it defines, separates and unites us. Read the story behind the cover: https://t.co/PPTVg3UpM8 pic.twitter.com/5kunxfDrHt
— National Geographic (@NatGeo) 12 Μαρτίου 2018
Σ΄αυτήν εικονίζονται ιθαγενείς της Αυστραλίας με τη λεζάντα: «Νοτιοαυστραλοί ιθαγενείς: οι αγροίκοι αυτοί έχουν την μικρότερη νοημοσύνη σε σχέση με όλα τα άλλα ανθρώπινα όντα». Από την πλευρά του και αναφερόμενος στο συγκεκριμένο εξώφυλλο, ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, Τζον Εντγουιν Μέισον, τόνισε ότι η μη κερδοσκοπική εταιρεία που εκδίδει και το περιοδικό National Geographic συνέβαλε στην ενίσχυση ρατσιστικών συμπεριφορών.
Ο ίδιος φρόντισε ακόμη να επισημάνει ότι μέχρι και τη δεκαετία του 1970, το περιοδικό αγνοούσε τους Αφροαμερικανούς, παρουσιάζοντάς τους αποκλειστικά και μόνο ως εργάτες. Όσο για το εξώφυλλο του 1962, όπως λέει, η κρίση του Απαρτχάιντ δεν αποτυπώνεται στις πραγματικές της διαστάσεις.
Ας σημειωθεί πάντως ότι ένα από τα πλέον πολυσυζητημένα εξώφυλλα που φιλοξένησε ποτέ το περιοδικό ήταν εκείνο του 1985 με πρωταγωνίστρια μια γυναίκα, γνωστή πλέον σε όλον τον πλανήτη για τα μεγάλα, σχεδόν αλλόκοσμα πράσινα μάτια της. Αυτή η γυναίκα, είναι η διάσημη πλέον Σαρμπάτ Γκούλα και η φωτογραφία της είχε τραβηχτεί σε καταυλισμό Αφγανών προσφύγων στο Πακιστάν από τον αμερικανό φωτορεπόρτερ Στιβ ΜακΚάρι.
Η ιστορία της κοπέλας είχε κάνει τον γύρο του κόσμου, όπως και η εξέλιξη της στη ζωή μετά από αυτή την εμβληματική φωτογραφία, ενώ η ίδια πριν από λίγο καιρό έχει αποκαλύψει ότι αυτό το εξώφυλλο τελικά την έβλαψε.
lifo.gr